De Italianen zijn ermee opgegroeid, een homemade Crostata! In Italië krijgen kinderen vaak een stukje van deze taart als ze uit school komen. Tegenwoordig vind je ze in elke bar of café in Florence en Toscane, meestal gevuld met abrikozenjam of bramenjam, als ontbijt met een cappuccino of als tussendoortje. Eigenlijk is de Crostata op elk moment van de dag lekker! Wij maken er vaak een overheerlijk dessert van, warme Crostata met bolletje vanille ijs en slagroom. Zalig!
De crostata is snel en simpel te maken. De ingrediënten zijn bijna altijd in huis.
Eet smakelijk! Karin Breet
Bereiding: 20 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Oven: 30-35 minuten
Voor: 6-8 personen
200 gr bloem
120 gr suiker
De geraspte schil van een citroen
120 gr koude boter in blokjes (en extra voor het invetten)
Snufje zout
1 ei +1 eidooier
Ong. 400 gr jam (vaak wordt abrikozenjam gebruikt maar andere soorten zijn ook prima. De jam moet redelijk compact zijn omdat het anders langer duurt om de jam gelei achtig te laten worden tijdens het bakken)
Verwarm de oven op 180C.
Kneed snel een redelijk grof deeg van boter, suiker, bloem, citroenrasp en zout. Meng er het ei en de eierdooier doorheen. Kneed het deeg zo snel mogelijk, zo krijg je een mooi bros eindresultaat.
Maak een samenhangende bal deeg, verpak in plastic folie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
Rol 2/3 van het deeg uit met een deegroller tussen twee lagen plasticfolie. Bedek er een dik beboterde taartvorm van ong. 24 cm mee en prik gaatjes in de taartbodem.
Vul de taartbodem met de jam. Rol het andere stuk deeg uit en maak er lange platte slierten mee. Plaats de slierten kruislings op de crostata, net als bij een appeltaart.
Bak de crostata in de oven tot het deeg een kleurtje krijgt, ong. 25-30 minuten op 180C dan nog 5 minuten op 100C. Als de crostata uit de oven komt borrelt de jam. De jam hoort helemaal goed afgekoeld te zijn voor het serveren.
Tip: Gebruik eens twee soorten jam, is leuk om te zien en handig als iemand niet van een van de twee smaken houdt.